בצל הקורונה: משפטנים ברחבי העולם קוראים לשקול הליכי יישוב סכסוכים לפני פניה לערכאות

מאת ענת קבילי, עו"ד ומגשרת

כתוצאה ממשבר הקורונה ישנה עליה משמעותית בסכסוכים הקשורים בחיובים חוזיים: סכסוכים לגבי הסכמי שכירות, תביעות חוב, ספק-לקוח, איחורים במסירת דירות, פירוק שותפויות ועוד.

בשל כך, משפטנים מכל רחבי העולם, כולל בישראל, עוסקים מאז פרוץ המגפה בבחינת השלכותיה המשפטיות על קיום חיובים חוזיים ובהיערכות ל״גל צונאמי״ של תביעות משפטיות.

בבריטניה, שני נשיאים לשעבר של בית המשפט העליון קראו כבר בחודש אפריל 2020, לפנות להליכי משא ומתן, גישור ופישור על מנת לנסות לפתור את ״סכסוכי הקורונה״, עוד לפני פניה לערכאות משפטיות.

בישראל פורסמו בחודש יולי האחרון מסקנות הצוות הבין-משרדי לבחינת השפעות משבר הקורונה על קיום חוזים בראשות המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (אזרחי), עו״ד ארז קמיניץ.

שתיים מתוך ארבע המלצות הצוות מתכתבות באופן מובהק עם קשת ההליכים החלופיים ליישוב סכסוכים, ובתוכן – הגישור.

ההמלצה האחת, היא כי מי שנקלעו לסכסוך חוזי על רקע משבר הקורונה ינהלו משא ומתן מחודש, בתום לב, וינסו לשתף פעולה על מנת להתאים את החוזה לנסיבות החדשות.

ההמלצה השניה, היא לבחון האם וכיצד ניתן לקדם מנגנונים ליישוב סכסוכים בדרכים אלטרנטיביות, כגון אימוץ והגברת השימוש בהליכי גישור, טרם הגשת תביעה לבית המשפט או טרם דיון בתביעות לגופן.

נראה, אם כך, כי כיום, יותר מתמיד, נכון לבחור באופן מושכל כיצד לנהל סכסוכים עסקיים ולשקול את הדרך הנכונה ביותר לנסיבות הפרטניות.

כפי שמציע הצוות הבין משרדי בראשות המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, גישור הינו אחד ההליכים המרכזיים שכדאי לשקול.

הגישור הינו הליך יעיל וזול משמעותית בהשוואה לחלופות האחרות; הגישור גמיש ומותאם להקשר ולנסיבות הפרטניות של המקרה, והוא מאפשר הגעה לפתרונות יצירתיים ושימור מערכות יחסים ומיזמים עסקיים.

בנוסף לכל אלו הגישור מקנה ערך חשוב מאין כמוהו, במיוחד בתקופה זו: ודאות; בנסיבות בהן אנשים ועסקים מצויים באי וודאות לגבי העתיד, הגעה להסכם במסגרת גישור מייצרת ודאות אשר חוסכת כסף ואף משאבים רגשיים ונפשיים, לעומת האלטרנטיבה של הליך ממושך בבית המשפט אשר תוצאותיו אינן ידועות.

להרחבה על גישור עסקי, ראו את מאמר שכתבתי ובו תשובות לשאלות מרכזיות אותן אני נשאלת לגבי גישור עסקי. למאמר נוסף שלי בנוגע לגישור בצל מגפת הקורונה (מאפריל 2020), ראו בצל הקורונה: זמן לחשיבה אחרת לגבי ניהול סכסוכים.

אוקטובר 2020

.