8 שאלות על גישור לגירושין
מאת ענת קבילי, עו”ד ומגשרת
מאת ענת קבילי, עו”ד ומגשרת
גישור לגירושין הינו הליך בו מגשר/ת מסייע/ת לזוג אשר החליט להיפרד, לגבש הסכמות על כל היבטי הפרידה ביניהם, ובכלל זה: הסדרי השהייה עם הילדים, מזונות וחלוקת רכוש.
זוגות שמחליטים להתגרש נמצאים בנקודת זמן רגישה ומורכבת בחייהם. תפקידי כמגשרת לגירושין אינו להכריע בסיטואציה, אלא לסייע לבני הזוג, כאשת מקצוע נייטרלית אשר אינה מעורבת רגשית, להידבר ולהסכים על מכלול הנושאים הנוגעים לגירושין. לאחר שבני הזוג מגיעים להסכמות, הן מנוסחות על ידי להסכם משפטי ומוגשות לבית המשפט לענייני משפחה (או לבית הדין הרבני) לקבלת תוקף של פסק דין.
גירושין הוא תהליך מורכב, מהקשים שאדם עובר. הוא נוגע כמעט בכל היבטי החיים של בני הזוג – זהות, סטטוס, הורות ומצב כלכלי. תפקידי כמגשרת לגירושין הוא לסייע לבני הזוג לצלוח את המסע הלא פשוט הזה, באמצעות בניה נכונה של התהליך והכלה של ההיבטים הפרקטיים, המשפטיים והרגשיים שיש בו.
ההתבוננות שלי כמגשרת היא הוליסטית, על שני הצדדים, ומכלול המערכת שהם חיים בתוכה, ובכלל זה, כמובן, הילדים. גישור לגירושין מאפשר לכל ההיבטים הללו לבוא לידי ביטוי ומסייע לזוג לראות כיצד הצרכים המרכזיים שלהם, שלא פעם נמצאים בקונפליקט ולעתים בקונפליקט קשה, יכולים לחיות זה לצד זה.
לפעמים בני הזוג סקפטיים האם בכלל אפשרי להגיע להסכמות ללא עורכי דין ובית משפט? אני מאמינה שאם שני בני הזוג מציבים את הפרידה מחוץ לכותלי בית המשפט כיעד, אז השילוב של המחויבות שלהם, ביחד עם ניהול נכון של התהליך, הופך את זה לאפשרי. אני רואה את זה קורה בעבודתי יום יום.
הערך המוסף המרכזי הגלום בגישור לגירושין הוא שמירה על תקשורת אפקטיבית ומערכת יחסים תקינה כהורים משותפים. זוהי ההבטחה המרכזית בגישור ומימושה נותן לבני הזוג בסיס וכלים לשיתוף פעולה כהורים בהמשך חייהם. הפרידה מהזוגיות והמעבר להורות משותפת אינן מעבר קל, אך הוא בהחלט קורה בהליך גישור לגירושין, כפי שנוכחתי לראות אצל רוב מגושריי.
ערך נוסף הגלום בגישור לגירושין הוא העלויות של ניהול הליך משפטי – עלויות רגשיות וכספיות, לבני הזוג ולילדים – קטנות משמעותית במסגרתו. בנוסף, גישור לגירושין מאפשר לבני הזוג ‘לכתוב’ את ההסכם ביניהם, במקום ששופט/ת יכריע בנושאים הכי אישיים שלהם.
אין ספק שגישור לגירושין מתאים מאוד לזוגות ברמת קונפליקט נמוכה. עם זאת, אני מוצאת בעבודתי שגם כאשר רמת הקונפליקט גבוהה, אם שני בני הזוג מחויבים לניסיון כן ואמיתי להגיע להסכמות מחוץ לכתלי בית המשפט, אז הדבר יכול בהחלט להתאפשר בניהול הליך גישור מקצועי ואמפטי.
כאשר אני מנהלת הליך גישור לגירושין אני מתחילה בפגישה משותפת עם שני בני הזוג. בפגישה הם נותנים רקע כללי על עצמם, על הילדים ועל ההיבטים שנוגעים לפרידה. הפגישה גם מאפשרת להם להתרשם ממני כדי להחליט האם ירצו שאלווה אותם במסע הזה.
לאחר מכן, אני נוהגת לקבוע פגישה נפרדת עם כל אחד מבני הזוג. בפגישה הנפרדת אני לומדת עוד על איך כל אחד מבני הזוג תופס את הנושאים השונים, מה הצרכים שלו ושלה, כיצד כל אחד מבני הזוג רואה את צרכי הילדים ומהם החששות שלו.
לאחר כל אלו, מסתיים למעשה תהליך הערכה קצר וממוקד (assessment) אשר מאפשר לי לתכנן את תהליך הגישור. כמו בכל בעיה מורכבת, גם בגישור לגירושין נהוג לפצל את המכלול לחלקים, ולכן כל פגישה (או מספר פגישות) תיוחד בדרך כלל לסוגיה מרכזית אחת (כגון: ההיבטים ההוריים, המזונות והנשיאה בצרכי הילדים וחלוקת הרכוש המשותף). סדר הנושאים ייקבע במידה רבה בעקבות תהליך ההערכה אשר תואר למעלה. באופן טבעי לקראת סוף הליך הגישור כל ההיבטים יתחברו זה לזה ולא פעם נעסוק בהם במקביל על מנת לסגור קצוות פתוחים.
שאלה זו תלויה בנסיבות המקרה הפרטני ולכן קל יותר לענות עליה לאחר פגישת ההיכרות הראשונה. בכל מקרה, ניתן לומר בפה מלא כי גישור לגירושין קצר וזול משמעותית מהתדיינות משפטית.
לא פעם זו שאלה שלפחות אחד מבני הזוג מגיע איתה לפגישה הראשונה איתי. אני חושבת שלמגשרים מקצועיים רבים יש אג׳נדה, והיא – אמונה עמוקה ביכולתם של אנשים לגשר על מחלוקות ולסיים סכסוכים, גם במקרים שנראים כמעט בלתי אפשריים. בעבודה שלי אני עושה הרבה מאמצים על מנת לסייע לזוגות לעשות זאת.
לעומת זאת, לגבי היבטי תוכן שעולים בגישור – חשוב שהמגשר ‘ישים בצד’ את הערכים והעמדות שלו ויסייע למגושרים לגבש הסכמות שנותנות מענה לצרכים, הנסיבות והערכים הספציפיים שלהם. חשוב לזכור שהמגשר הוא ׳אורח׳ ותפקידו הוא תהליכי – לנהל הליך גישור אפקטיבי ונכון. מומחי התוכן לעולם יהיו בני הזוג.
מגושרים יכולים בכל זמן להתייעץ עם עורך דין, במהלך הגישור או לקראת סיומו כאשר יש ‘על השולחן’ טיוטת הסכם גירושין. כמגשרת שהיא גם עורכת דין, אין ספק שהידע המשפטי שלי מסייע (לדוגמא – בניסוח ההסכם המשפטי), אך חשוב לדעת כי לאור חובת הנייטרליות וכללי האתיקה החלים עלי כמגשרת, איני יכולה לתת יעוץ משפטי למגושריי.
בתום הגישור חותמים שני בני הזוג על הסכם גירושין והוא מוגש לאישור לבית המשפט לענייני משפחה (או לבית הדין הרבני) ומקבל תוקף של פסק דין. ככל שההסכם מוגש לבית המשפט לענייני משפחה, לאחר אישורו מוסדר הגט בבית הדין הרבני. נקודת זמן זו מנכיחה את העובדה שבני הזוג, ולא שופט/ת, כתבו את מתווה הפרידה ביניהם.