בצל הקורונה: זמן לחשיבה אחרת לגבי ניהול סכסוכים
מאת ענת קבילי, עו”ד ומגשרת
מאת ענת קבילי, עו”ד ומגשרת
אלו ימים מורכבים. לרבים מאיתנו מתחדדת ההבנה של התלות ההדדית בין כולנו והחשיבות של שיתוף פעולה. לצד זאת, אנו חווים מציאות של אי-וודאות אישית, כלכלית ומתח מהשינוי הקיצוני באורח החיים. מציאות זו מהווה באופן טבעי ״כר״ להסלמת קונפליקטים וסכסוכים.
רובנו נתמודד בתקופה הקרובה עם קונפליקטים שיהיה עלינו לקבל החלטות לגבי ניהולם. בין אם נכנה זאת כך או לא, יש להניח שניכנס למשא ומתן לגבי הקונפליקטים הללו, ואין זה משנה אם אנו מנהלים בחברה גדולה, בעלי עסק קטן, שכירים, או שביצענו עסקה כלשהי שמוטלת בספק על רקע המצב.
בין שלל ההזדמנויות שהמשבר הזה מציב, טמונה בו ההזדמנות להעריך באופן מושכל כיצד לנהל משא ומתן וקונפליקטים באופן בונה.
בעולם בו כולם יחוו הפחתה במשאבים, מי שישכילו לנהל קונפליקטים באופן בונה, בעצמם או בסיוע של איש מקצוע מתחום יישוב הסכסוכים, יהיו ביתרון עסקי ואישי על חבריהם ויחסכו משאבים ניכרים. אצל חלק מבעלי העסקים, ניהול בונה של קונפליקטים יכול להיות הדבר שיעשה את ההבדל בין הישארות בתמונה לאחר המשבר, או לא.
ניקח לדוגמא חברת נופש. יתכן שבהסכמים שלה עם הלקוחות יש ״אותיות קטנות״ שמאפשרות לה לגבות דמי ביטול גבוהים על עסקאות וזוהי עמדה נוקשה שהיא תוכל להציג כעת בשיח (שהוא למעשה מו״מ עם מאות או אלפי לקוחות שפונים אליה), אבל בשקלול אינטרסים כמו – ניהול תזרים, שימור לקוחות, מוניטין וחיסכון במשאבים המוקדשים לניהול סכסוכים, הבחירה של חברת הנופש לאפשר ללקוחות לבטל נופשים בזיכוי כספי חלקי וזיכוי היתרה למימוש עתידי מייצר פתרון שעונה באופן מיטבי יותר על האינטרסים שלה, כמו גם של הלקוח אשר חרד למצבו הכלכלי, ולא יוכל לשאת מצב שבו אינו רואה חלק מהכסף בחזרה אצלו בבנק.
הדוגמא של חברת הנופש מדגימה את אחד העקרונות המרכזיים של המו״מ המשתף (Integrative Negotiation) עליו מבוסס הגישור: מקסום אינטרסים ולא התמקדות בעמדות. על מנת לזהות אינטרסים מוצע לשאול – ״מה חשוב לי?״ (לגבי הסכסוך הפרטני וגם באופן רחב יותר), ״מה הצרכים שלי (בטווח הקצר, הבינוני והארוך)?״ וגם ״מה החששות והסיכונים שעלי לקחת בחשבון?״. דרך התמקדות באינטרסים שלי, וחשוב לא פחות – דרך הבנת האינטרסים של מי שמולי, המשא ומתן המשתף שואף ליצירת ערך (win-win). כמי שחלק ניכר מעיסוקה הוא ניהול גישורים בסכסוכים שכבר הגיעו לבית המשפט אני יכולה לומר בפה מלא, כי ככל שמקדימים לנהל את הסכסוך באופן בונה, כך עולה הפוטנציאל ליצירת ערך (שימור יחסים עסקיים או פרויקטים, המשך שיתוף פעולה ועוד).
כאמור, בתקופה הקרובה רבים מאיתנו יצטרכו להכריע כיצד לנהל קונפליקטים. לא פעם, האינסטינקט יהיה לנהוג בתפיסה של ״הכל או כלום״ או ״ניפגש בבית המשפט״.
מוצע לראות בתקופה הזו הזדמנות לחשיבה אחרת, לאימוץ אסטרטגיות של משא ומתן משתף, ובמידת הצורך להיעזרות במגשר/ת או איש מקצוע מתחום יישוב הסכסוכים. מובן, כי אין באמור כאן כדי לייתר את חשיבות הייעוץ המשפטי. המו״מ והגישור מתנהלים כמעט תמיד ״בצל המשפט״, תוך שאיפה להרחיב את ״שיח הזכויות המשפטיות״ למו״מ רחב יותר.
נצטרך לקבל את ההכרעות הללו ברמה הפרטנית-אישית וגם ברמה מערכתית של חברות, בהן מוצע לשקול הטמעה של תרבות ניהול משא ומתן משתף או אף עיצוב מערכות לניהול מושכל של קונפליקטים שנוגעים למשבר.
אפריל 2020